Kunst bescherming
Dingen maken is een kunst, mooie dingen al helemaal. En mooie dingen wil je beschermen, in de watten leggen, zeg maar. Met andere woorden, mooie dingen verpakken (beschermen) is ook een kunst. Als er dus kunstgrepen nodig zijn om die mooie dingen te verpakken of te beschermen, aan wie kan je dat beter vragen: Siemens durfde die drempel van het “out-of-the-box” denken wel te nemen en heeft dus aan een kunstenaar gevraagd hoe dat het beste kan.
Maar wat is er dan zo mooi (verpakt)?
De maquette van een booreiland (the Beast) met een schaal van 1:100. Als je naast de maquette staat is het al een enorm ding, maar in het echt meet het van kop tot staart 150 meter hoog en met een oppervlakte zo groot als een voetbalveld. Een beetje booreiland kan wel tegen een stootje en is tegen de meeste natuurgrillen aardig bestand, maar een maquette is toch een ander verhaal. Geen dikke platen staal en in het kader van ruwe bolster, blanke pit , maar honderden zonet duizenden kleine precaire deeltjes die samen een prachtige verkleinde weergave vormen van de realiteit. In elkaar gezet zonder spattende lassers en gloeiende ovens, maar met precaire nauwkeurige eeltvrije handen van mannen/ vrouwen in stofvrij atelier. Kunstenaars met een lijmpistool!
Modellen moeten gezien worden
Zoals met de meeste maquettes (en in de volksmond: bouwpakketten) het geval is, na een tijdje staan ze weg te stoffen ergens in een hoekje. Maar nee, niet met de maquette van the Beast. De kunstenaars van het schaal model zaten in Korea en het model moest mee en gaat verder de hele wereld over om de verkoop van deze bijzondere hef- en boortechniek op de markt te brengen. Wij hebben mogen zorgen voor de transportbescherming. Onze bescheiden bijdrage was geen kunst, maar een kunstgreep van een creatuur. Kijk zelf maar!